Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf € 75,00
Betaal in 3 termijnen met 0% rente
De beste kwaliteit LED

LED zoutwater aquarium advies

Je bent op zoek naar nieuwe verlichting voor jouw zoutwater aquarium. Misschien twijfel je over LED verlichting of ben je reeds overtuigd van de vele voordelen van LED, maar weet je nog niet precies welke verlichting het beste bij jouw aquarium past. Ieder merk heeft voor en nadelen, maar welke zijn voor jou van belang? Investeren in LED verlichting doe je niet vaak, verlichting is een kostbaar onderdeel van het zoutwater aquarium en tegelijkertijd ook erg belangrijk. Doe daarom goed onderzoek en kies verstandig.

Zomaar een paar voorbeelden van vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van de juiste keuze voor een goede set aquarium LED verlichting zijn voor jouw aquarium:

 • Wat is de lichtbehoefte van mijn aquarium?
 • Wat vind ik mooi?
 • Wat zijn de afmetingen?
 • Hoeveel verlichting heb ik nodig?
 • Wat is mijn budget?
 • Heb ik nog andere specifieke wensen?

Gelukkig heeft HVP aqua, veelal in samenwerking met andere experts, een groot deel van jouw onderzoek voor je uitgevoerd. HVP aqua is expert op het gebied van aquarium LED verlichting en wij hebben in de afgelopen 10 jaar meer informatie over aquarium verlichting verzameld dan menig aquarium ooit zal doen. Vanzelfsprekend omdat het ons werk is, maar ook omdat wij het ontzettend leuk vinden wat wij doen én omdat wij klanten graag helpen met het nog mooier maken van hun aquarium.

Bij de keuze voor een zoutwater LED verlichting set is belangrijk om allereerst goed te kijken naar het aquarium. De eerste vraag die wij eigenaren zoutwater aquaria stellen ziin:

 • Wat zijn de afmetingen van het aquarium?
 • Hoeveel procent van het aquarium is ingericht met koraal?
 • Wat voor soorten koralen zitten er voornamelijk in het aquarium?
 • Geef je de voorkeur aan een aquarium met een blauwe of witte uitstraling?
 • Heb je een bestaand armatuur. Zo ja; wat is de lengte van de lampen?
 • Heeft het aquarium een kap (oftewel: is het aquarium dicht)?


Door het beantwoorden van deze vragen verkrijgen wij een beter beeld van het aquarium en zijn we een stap dichter bij het juiste advies. Hieronder specificeren wij waarom we deze vragen stellen, om je in dit proces mee te nemen:

Wat zijn de afmetingen van het aquarium?

De lengte van het aquarium bepaald de lengte van de verlichting. Probeer hierbij de totale lengte van het aquarium te verlichten. Eventuele overlopen of droogkamers kunnen van de lengte afgehaald worden. Een aquarium van 150 cm heeft bij voorkeur een lamplengte van (in ons geval) 1450 mm (of 145cm). In dit geval is er slechts 5 cm niet verlicht. Door de schijnhoek van 120 graden zal die 50mm onopgemerkt blijven en is het aquarium goed verlicht.

Vervolgens is de diepte (voor naar achter) van belang om te bepalen hoeveel lampen van de juiste lengte worden geïnstalleerd. Een aquarium van 50cm diepte heeft vanzelfsprekend minder lampen nodig dan een aquarium van 70 cm diep. De standaard vuistregel is één lamp per 10 á 15 cm diepte. Bij een aquarium van 50 cm diep worden dan gemiddeld (kan per inrichting en koraalsoort sterk verschillen) 3 lampen geadviseerd.

De hoogte van het aquarium, en met name de waterhoogte, is vervolgens ook van belang voor de hoeveel lampen. Zoutwater heeft een hogere dichtheid dan zoetwater en daarom hebben de lampen meer power nodig om de bodem van het aquarium te kunnen bereiken. De hoeveelheid lampen helpt hier ook bij.


Hoeveel procent van het aquarium is ingericht met koraal?

Simpelweg kan je stellen dat een aquarium met veel koraal, veel licht nodig heeft. Klinkt logisch, toch? Nu is het echter wel zo dat het type koraal ook van invloed is op de hoeveelheid en soort LEDs.


Wat voor soorten koralen zitten er voornamelijk in het aquarium?

Het type koraal, hard of zacht, is van belang bij de keuze van een aquarium LED lamp voor een zoutwater aquarium. Harde koralen hebben meer power nodig dan zachte koralen. In onze complete LED sets voor zoutwater aquaria onderscheiden wij drie soorten sets, geschikt voor:

 • LPS/Leder koralen
 • Mixed reef
 • SPS koralen

De meeste aquaria hebben een gemixt rif, bestaande uit verschillende soorten koralen: hard en zacht. Deze sets worden door onze klanten dan ook het vaakst aangeschaft.

Op onderstaande foto's is goed te zien wat de invloed van de HVP aqua GoldLine Marine LEDs is op de groei van koraal in een vrij korte periode:


Geef je de voorkeur aan een aquarium met een blauwe of witte uitstraling?

Naast dat de koralen goed moeten groeien, is een aquarium natuurlijk ook een levend schilderij en kijk je graag naar een mooi aquarium. Smaken verschillen en zoveel mensen, zoveel wensen. Gelukkig is ons LED systeem voor zoutwater aquaria erg divers en flexibel in te delen. Net als met Tl-lampen kunnen onze klanten kiezen uit verschillende LED kleuren. In LED armaturen, zoals tegels, zijn die kleuren vaak niet zelf te kiezen en kan je de kleuren beperkt naar eigen wens instellen met de bijgeleverde/ingebouwde controller.

Vind je blauw mooi? Of ben je juist meer van een helder wit aquarium? Bij HVP aqua kan het allemaal. Ook hebben wij een hybride model, voorzien blauwe en witte LEDs (verhouding 1:1). De meeste klanten maken een selectie tussen blauw/witte en blauwe led lampen (verhouding 2:1). In een aquarium waarin 5 lampen worden gemonteerd wordt er vaak gekozen voor 3 blauw/witte varianten en 2 blauwe. Deze mix is erg geliefd onder de Nederlandse en Belgische aquariumhouders. In Engeland zijn aquaria vaak witter en in Duitsland juist weer blauwer. Grappig om te zien dat het per land zó kan verschillen.


Vooral onze blauwe LEDs zijn van invloed op de de uitstraling van het koraal. In onderstaande vergelijkingen zijn aan de Philips Coral Care V2 lampen de HVP aqua GoldLine Marine blue toegevoegd. Links zonder HVP aqua en rechts met HVP aqua GoldLine Marine 100% Blue.

 

     Zonder HVP aqua GoldLine Marine        Met HVP aqua GoldLine Marine
                            blauw                                                      blauw


Heb je een bestaand armatuur. Zo ja; wat is de lengte van de lampen?

Omdat onze GoldLine Marine lampen voorzien zijn van T5 eindstukken is het mogelijk om de lampen in bestaande tl-armaturen te plaatsen. Daarvoor is het belangrijk om de lengte van de huidige tl-lampen of het armatuur te achterhalen. De GoldLine lampen zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende tl lengtes: 

 • 550mm
 • 850mm
 • 1150mm

 

 

Daarnaast zijn onze lampen ook verkrijgbaar in lengtes die bijvoorbeeld gebruikt worden in Juwel aquaria, die van zoetwater naar zoutwater worden omgebouwd:

 • 438mm
 • 742mm
 • 1047mm
 • 1450mm


Heeft het aquarium een kap (oftewel: is het aquarium dicht)?

Een gesloten aquarium heeft waterdichte verlichting nodig. Het water dat bij een open aquarium (zonder kap) verdampt blijft in een gesloten aquarium in de kap en daalt neer op de verlichting. Verlichting met een IP-waarde van minimaal IP67 is waterdicht en kan in een gesloten aquarium gebruikt worden. Vanzelfsprekend moet dit wel verlichting speciaal voor aquaria zijn. Gewone waterdichte verlichting is niet geschikt.

In samenwerking met Wesley Vreeswijk, van Wesleys Reef, hebben wij een vergelijking gemaakt tussen tradionele T5 lampen en de HVP aqua GoldLine Marine lampen. Zie het resultaat, van onder andere de PAR metingen, hieronder

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf € 75,00
Betaal in 3 termijnen met 0% rente
De beste kwaliteit LED