Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf € 75,00
Betaal in 3 termijnen met 0% rente
De beste kwaliteit LED

LED zoetwater aquarium advies

Je bent op zoek naar nieuwe verlichting voor jouw zoetwater aquarium. Misschien twijfel je over LED verlichting of ben je reeds overtuigd van de vele voordelen van LED, maar weet je nog niet precies welke verlichting het beste bij jouw aquarium past. Ieder merk heeft voor en nadelen, maar welke zijn voor jou van belang? Investeren in LED verlichting doe je niet vaak, verlichting is een kostbaar onderdeel van het zoutwater aquarium en tegelijkertijd ook erg belangrijk. Doe daarom goed onderzoek en kies verstandig.

Zomaar een paar voorbeelden van vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van de juiste keuze voor een goede set aquarium LED verlichting zijn voor jouw zoetwater aquarium:

 • Wat is de lichtbehoefte van mijn aquarium?
 • Wat vind ik mooi?
 • Wat zijn de afmetingen?
 • Hoeveel verlichting heb ik nodig?
 • Wat is mijn budget?
 • Heb ik nog andere specifieke wensen?

Gelukkig heeft HVP aqua, veelal in samenwerking met andere experts, een groot deel van dat onderzoek voor je uitgevoerd. HVP aqua is expert op het gebied van aquarium LED verlichting en wij hebben in de afgelopen 10 jaar meer informatie over aquarium verlichting verzameld dan menig aquarium ooit zal doen. Vanzelfsprekend omdat het ons werk is, maar ook omdat wij het ontzettend leuk vinden wat wij doen én omdat wij klanten graag helpen met het nog mooier maken van hun aquarium.

Bij de keuze voor jouw set aquarium verlichting LED is het belangrijk om allereerst goed te kijken naar het aquarium. De eerste vraag die wij eigenaren van zoetwater aquaria stellen ziin:

 • Wat zijn de afmetingen van het aquarium?
 • Hoeveel procent van het aquarium is ingericht met planten?
 • Hebben deze planten veel of weinig lichtbehoefte?
 • Geef je de voorkeur aan een licht of (relatief) donker aquarium?
 • Heb je een bestaand armatuur. Zo ja; wat is de lengte van de lampen?
 • Heeft het aquarium een kap (oftewel: is het aquarium dicht?

Door het beantwoorden van deze vragen verkrijgen wij een beter beeld van het aquarium en zijn we een stap dichter bij het juiste advies. Hieronder specificeren wij waarom we deze vragen stellen, om je in dit proces mee te nemen:

Wat zijn de afmetingen van het aquarium?

De lengte van het aquarium bepaald de lengte van de verlichting. Probeer hierbij de totale lengte van het aquarium te verlichten. Eventuele overlopen of droogkamers kunnen van de lengte afgehaald worden. Een aquarium van 150 cm heeft bij voorkeur een lamplengte van (in ons geval) 1450 mm (of 145cm). In dit geval is er slechts 5 cm niet verlicht. Door de schijnhoek van 120 graden zal die 50mm onopgemerkt blijven en is het aquarium goed verlicht.

Vervolgens is de diepte (voor naar achter) van belang om te bepalen hoeveel lampen van de juiste lengte worden geïnstalleerd. Een aquarium van 50cm diepte heeft vanzelfsprekend minder lampen nodig dan een aquarium van 70 cm diep. De standaard vuistregel die wij hanteren voor een zoetwater aquarium is één GoldLine lamp per 25cm diepte en twee RetroLine lampen per 25cm diepte.

Voorbeeld:Het aquarium heeft de volgende afmetingen 100x40x40cm. De diepte (lees: van voor naar achter) van het aquarium is dus 40cm. Nu volstaat in de meeste gevallen één GoldLine lamp of twee RetroLine lampen. Hierbij gelden er vanzelfsprekend uitzonderingen. Betreft het een zwaar beplant aquarium (>50% van de bodem is bedenkt met planten) dan zal één GoldLine lamp of twee RetroLine lampen niet volstaan en is maatwerk advies nodig.

De hoogte van het aquarium is van belang om te kunnen bepalen of het aquarium onder een eventuele uitzondering op bovenstaande vuistregel valt. Een hoog aquarium (met veel planten) heeft vanzelfsprekend meer verlichting nodig. In de praktijk houdt dit vaak in dat er meer verlichting wordt gebruikt of wordt gekozen voor een ander type verlichting, bijvoorbeeld onze witte GoldLine Marine lampen. Deze lampen zijn in combinatie met een GoldLine (zoetwater) goed te combineren voor grote/hoge aquaria.


Hoeveel procent van het aquarium is ingericht met planten?

Simpelweg kan je stellen dat een aquarium met veel planten (lees: meer dan 50% van de bodem is bedekt met planten), veel licht nodig heeft. Klinkt logisch, toch? Ook de soorten planten hebben invloed op de juiste keuze voor aquarium LED. Wil je graag een maatwerk advies over welke soorten planten welke soort verlichting nodig hebben? Neem dan contact op met Robèrt, onze aquarium expert. Of bezoek onze showroom.

Geef je de voorkeur aan een licht of (relatief) donker aquarium?

Naast dat de planten goed moeten groeien, is een aquarium natuurlijk ook een levend schilderij en kijk je graag naar een mooi aquarium. Smaken verschillen en zoveel mensen, zoveel wensen. Gelukkig is ons LED systeem voor zoetwater aquaria erg divers en flexibel in te delen. Net als met Tl-lampen kunnen onze klanten kiezen uit verschillende soorten lampen. Ook kunnen de kleuren naar eigen smaak worden ingesteld middels de 8-kanaals of 5-kanaals controller en worden er bij de HVP aqua LED zoetwater sets altijd een mini-controller bijgeleverd. Bij de sets hebben wij het zelfs nog iets gemakkelijker gemaakt voor de klanten met een Juwel aquarium. Voor de meest voorkomende Juwel aquaria hebben wij namelijk een set op basis van het type samengesteld.

Zie hieronder twee voorbeelden van aquaria van HVP aqua-klanten die gebruik hebben gemaakt van onze LED controllers. De video's zijn versneld afgespeeld en simuleren de verlichting in het aquaria van een etmaal (24 uur).

 


Vind je een donkere aquarium mooi(er) en heeft het aquarium nauwelijks of geen planten dan kun je er voor kiezen om minder verlichting te monteren óf om de verlichting meer te dimmen (bijvoorbeeld met 50%).

Let op: planten hebben verlichting nodig om te kunnen groeien. En het is niet raadzaam om de verlichting in een beplant aquarium té veel te dimmen.

 

Heb je een bestaand armatuur. Zo ja; wat is de lengte van de lampen?

Omdat onze GoldLine en RetroLine lampen voorzien zijn van T5 eindstukken is het mogelijk om de lampen in bestaande tl-armaturen te plaatsen. Vooral de armaturen van Juwel Aquaria zijn daarvoor uiterst geschikt. Aquariumhouders met een maatwerk aquarium hebben bij een nieuw aquarium vaak geen armatuur meer en zullen in de meeste gevallen de lampen monteren op de glasstrips/stabilisatiestrips.

De zoetwater lampen van HVP aqua hebben de volgende afmetingen:

 • 438mm
 • 550mm
 • 590mm
 • 742mm
 • 850mm
 • 895mm
 • 1047mm
 • 1150mm
 • 1200mm
 • 1450mm

 

 

Heeft het aquarium een kap (oftewel: is het aquarium dicht)?

Een gesloten aquarium heeft waterdichte verlichting nodig. Het water dat bij een open aquarium (zonder kap) verdampt blijft in een gesloten aquarium in de kap en daalt neer op de verlichting. Verlichting met een IP-waarde van minimaal IP67 is waterdicht en kan in een gesloten aquarium gebruikt worden. Vanzelfsprekend moet dit wel verlichting speciaal voor aquaria zijn. Gewone waterdichte verlichting is niet geschikt. De verlichting van HVP aqua is 100% waterdicht: IP68.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf € 75,00
Betaal in 3 termijnen met 0% rente
De beste kwaliteit LED